středa 18. dubna 2007

Tokyo City Atlas: A Bilingual Guide

Zapomeňme na chvíli na moderní GPS, chytré telefony, on-line mapy a atlasy a pojďme si představit papírový atlas Tokia, který by neměl chybět nikomu, kdo se vydá do džungle tohoto dvanáctimilionového velkoměsta.

Tokyo City Atlas je brožurka formátu A5 o 124 stranách. Atlas nabízí Tokio v měřítku 1:28000. V těchto jednotlivých mapových listech jsou pak vyznačeny oblasti, které odkazují na další stránky v podrobnějším měřítku 1:8000. Výhodou atlasu je zejména jeho dvojjazyčnost. Tedy názvy hlavních tříd, stanic dráhy a metra, parků, státních budov a sídel velikých korporací jsou kromě japonštiny uvedeny i v angličtině. Atlas je navíc doplněn rejstříkem, obsahujícím více než tří tisíce takových míst.

Zvláště u větších železničních stanic s mnoha východy jsou tyto v mapách velice dobře zachyceny. Součástí je též schéma dráhy a metra. Tato schémata však rychle stárnou, takže je lepší stáhnou si aktuální verze z webu dopravních společností. Atlas samotný se dočkal již třetího vydání a to v prosinci 2004, takže se již jistě rýsuje i čtvrté vydání. Přesto tento papírový pomocník dobře poslouží jak k plánování tras v pohodlí domova, tak při orientaci v terénu.
A před cestou do města jej můžete vhodně zkombinovat s on-line mapami. O těch někdy příště.


Okolí stanice Šindžuku (Shinjuku, 新宿区). Na horním snímku v měřítku 1:28000, dole 1:8000.
V této oblasti se mírně stranou od mnoha mrakodrapů nachází i Park Hyatt Tokyo Hotel, známý z filmu Ztraceno v překladu (Lost in Translation).

Tokyo City Atlas: A Bilingual Guide, vydalo nakladatelství Kodansha International, ISBN: 4-7700-2503-3

Atlas má doporučenou maloobchodní cenu 24 USD, na Amazon.com stál v době psaní příspěvku 16,32 USD. V Česku jej nabízí e-shop firmy Musica Bona za 590,- Kč , dodací lhůta tohoto dovozce by měla být 2 - 3 týdny. Rozhodně se nespoléhejte na to, že atlas zakoupíte až na místě v běžném japonském knihkupectví.

Žádné komentáře: